VPS ile VDS Arasındaki Farklar Nelerdir?
Ana Sayfa Blog Sunucu Yönetimi VPS ile VDS Arasındaki Farklar Nelerdir?
VPS ile VDS Arasındaki Farklar Nelerdir?
Sunucu Yönetimi | 22 Nisan 2020 | 4 dk. | 571 | 0

Bilişim teknolojileri alanına girildikçe mevcut olan terimlerin sayısı artmakta ve kullanıcılarda kavram kargaşası oluşturmaktadır. En sık karşılaşılan kavram kargaşalarından biri; paylaşımlı web hosting ürünlerinin üstü, fiziksel sunucuların altında kalan “sanal sunucu” ürünlerinde meydana geliyor. Bu makalede sanal sunucunun iki farklı ismini yani “VPS” ve “VDS”i inceleyeceğiz. Ama ondan önce temelde sanal sunucunun ne olduğunu öğrenmemiz gerekiyor.

Sanal Sunucu Nedir?

Sanal sunucu, temelde bir fiziksel sunucunun bölümlendirilmesi ve farklı alt sunucuların oluşmasıdır. Bu bölünen sunucular tamamen kendine özel bir işletim sistemine ve IP adresine sahiptir. Sanal sunucular günümüzde çok popülerdir çünkü bu ürünler tercih edilerek “dedicated sunucu” ürünlerinin ciddi maliyetlerinden kaçılarak özel bir sunucu sahibi olunabilir. Genelde kendine özel bir sunucu kullanmak isteyenler ve paylaşımlı hosting paketlerinin yetersiz geldiği site sahipleri tarafından sıklıkla tercih edilir. “Sanal Sunucu” başlığı altında iki farklı ürün görülür bunlardan biri VPS (Virtual Private Server) diğeri ise VDS (Virtual Dedicated Server)’dir. Şimdi gelin bunların ne anlama geldiğini ve farklarını açıklayalım.

VPS (Virtual Private Server) Nedir?

Aslında isminden de anlaşılacağı gibi sanallaştırılmış kişiye özel bir sunucudur. Fiziksel sunucunun belirli sanallaştırma sistemleriyle bölünmesi sonucunda oluşturulur ve üzerine istenilen işletim sistemi kurularak kullanılabilir. VPS sunucu oluşumunda genellikle Promox, SolusVM gibi sanallaştırma yazılımları tercih edilir. Bir VPS server’da alacağınız paketin özellikleri dahilinde size kullanılabilecek CPU, RAM ve disk ataması yapılır ancak VPS sunucuyu VDS sunucudan ayıran en önemli ve belkide tek fark eğer bir VPS sunucu kullanıyorsanız size atanmış ve kullanılmayan kaynakları (örneğin CPU, RAM vb.) aynı fiziksel sunucu üzerinde bulunan diğer VPS sunucular kullanabilir.

VDS (Virtual Dedicated Server) Nedir?

Eğer VPS ve VDS’in açılımlarını Türkçeye çevirirseniz ikisinde de benzer şeylerle karşılaşırsınız, ikisi de “sanal özel sunucu” olarak çevrilebilir. VDS sunucunun da kullanım amacı VPS sunucuyla birebir aynıdır ve bir VPS sunucuda yapabileceğiniz her şeyi VDS sunucuda da yapabilirsiniz. Yazının başında da belirttiğimiz gibi aslında ikisi de birer “sanal sunucu”dur ve bu bağlamda herhangi bir farkları bulunmamaktadır. Bir VDS sunucuda da size ayrılmış özel kaynaklar (CPU, RAM, disk vb.) bulunur ve istediğiniz işletim sistemini kurabilirsiniz. VDS sunucu oluşumunda ise genellikle VMware sanallaştırma yazılımı tercih edilir. Üst paragrafta belirttiğimiz gibi VPS sunucu ve VDS sunucu arasındaki en önemli ve tek fark eğer bir VDS sunucu kullanıyorsanız size atanan kaynakları (CPU, RAM vb.) aynı fiziksel sunucu üzerinde bulunan diğer VDS sunucular kullanamaz. Size atanmış kaynaklar tamamen size özeldir ve siz kullanmadığınız takdirde boşta bekler.

Kısaca makalede anlatılanları toparlamamız gerekirse VPS sunucu ve VDS sunucu kullanım amaçları ve yapılabilecek şeyler açısından birebir aynıdır, ikisini de tamamen aynı amaçlarla kullanabilirsiniz. Tek farkları VDS sunucuların tüm kaynaklarının özel olması ve kullanılmasa dahi diğer VDS sunucular tarafından kullanılamıyor olmasıdır. Bu bağlamda VDS sunucuların VPS sunuculara göre çok daha performanslı olduğunu söyleyebiliriz.

HostLAB’ta satışı yapılan tüm sanal sunucular VMware ile sanallaştırılır ve tümü VPS’e göre çok daha performanslı olan VDS altyapısındadır.