Hangi Kontrol Panelini Tercih Etmeliyim?
Ana Sayfa Blog Sunucu Yönetimi Hangi Kontrol Panelini Tercih Etmeliyim?
Hangi Kontrol Panelini Tercih Etmeliyim?
Sunucu Yönetimi | 15 Nisan 2021 | 4 dk. | 234 | 0

Neredeyse her işimizi internet üzerinden halledebildiğimiz bu günlerde sunucular hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Bu durumda sunucu yönetimi de takdir edersiniz ki oldukça önemlidir. Peki bunun için hangi kontrol panelini tercih etmeliyiz. Hangi kontrol paneli sizin için en uygunu. Bu yazımızda cPanel, Plesk, Directadmin, CentOS Web Panel ve Vesta’yı inceleyerek size en uygun kontrol panelini seçmeniz için konusunda yol göstereceğiz.

 

cPanel

Komut sistemi üzerinden yapabileceğiniz işlemlerin neredeyse hepsini yapabileceğiniz ve Linux işletim sistemi üzerine kurulabilen bir kontrol paneli olan cPanel’in 1 milyondan fazla kullanıcısı bulunmaktadır. En popüler kontrol panellerinden biri olan cPanel lisanslı ve ücretli bir yazılımdır. cPanel’in bu derece popüler olmasının en önemli nedenlerinden biri kolay bir kullanım sağlamasıdır. Sunucu yönetiminde en önemli husus şüphesiz ki sunucunun sürekli stabil bir şekilde çalışmasıdır bu konuda cPanel servisleri kontrol edip sorun bulunan sistemleri yeniden başlatarak ve cron sistemi ile yedekleme, güncelleme gibi işlemleri kendisi otomatik gerçekleştirerek yükünüzü çok büyük orandan azaltmaktadır. Birçok servise sahip olan cPanel bir o kadar da 3.parti yazılım desteklemektedir ve bu kontrol panelinizi kendi isteğinize göre şekillendirebilmenizi sağlar. Sunucu yönetimindeki bir diğer en önemli husus da güvenliktir. cPanel bu konuda herhangi bir dizini parola ile koruma, iki faktörlü doğrulama, şüpheli ipler için güvenlik politikası ve ip blocker gibi çözümler sağlamaktadır.

cPanel demo:

https://demo.cpanel.net:2083/cpsess7423463523/frontend/paper_lantern/index.html?login=1&post_login=73179038231053

cPanel erişim portu:

https:// ip adresiniz:2082

Plesk

Plesk bir diğer en popüler kontrol panelidir. Plesk’in çok tercih edilmesinin en büyük nedeni cPanel gibi Linux işletim sistemi üzerine kurulabilirken, aynı zamandan Windows üzerinde de çalışabilmesidir. Linux üzerinde Plesk Panel kurmanız için SSH üzerinden birkaç komut yürütmeniz yeterli olurken, Windows üzerinde kurmak için ise .exe uzantılı kurulum dosyasını indirip kişisel ayarlarınızı yapmanız yeterli olacaktır. Plesk Panelin tercih edilmesinin diğer bir en önemli nedeni ise Plesk Panelin 15 günlük trial (deneme) lisansının sınırsız yenilenebiliyor olmasıdır. Eğer yüksek ücretler vermek istemiyorsanız ve profesyonel bir kontrol paneli kullanmak istiyorsanız Plesk Panel sizin de tercihiniz olabilir.

Plesk demo:

https://webpro-lin.demo.plesk.com:8443/smb/web/view

Plesk erişim portu:

https:// ip adresiniz:8880

Directadmin

 

Directadmin lisanslı ve ücretli fakat cPanel ve Plesk panelden daha ucuz bir kontrol panelidir. Directadmin’in tercih edilmesinin en büyük nedeni oldukça sade bir panel olması ve çok hızlı olmasıdır. Resmi sitelerinde ki bilgiye göre dünyanın en hızlı kontrol panelidir.  Directadmin’in tasarımının sürekli değişmemesi de kullanım rahatlığı sağlamaktadır. Fakat en kolay panellerinde biri olmasının bazı götürüleri vardır. Birçok proje için gerekli olan güvenlik ve özelliklere sahip değildir.

 

Directadmin demo:

https://www.directadmin.com/demo.html

Direcktadmin erişim portu:

https:// ip adresiniz:2222

CentOS Web Panel

 

CentOS Web Panel Linux kullanan herkesin yakından tanıdığı CentOS tarafından piyasaya sürülmüş bir kontrol panelidir. CentOS Web Panel ücretsiz bir kontrol paneli olmasına karşın bir kontrol panelinin saplaması gereken her şeyi ortalama bir seviyede sağlamaktadır. Ayrıca çok kolay ve sade bir paneldir. Daha profesyonel ve güvenli bir çözüm istediğiniz taktirde aylık 1,4$ gibi cüzi bir fiyata CentOS Web Panel Pro edinebilirsiniz.

CentOS Web Panel demo:

http://centos-webpanel.com/demo

CentOS Web Panel erişim portu:

https:// ip adresiniz:2030

Vesta Panel

Ücretsiz Kontrol Panellerinden biri olan Vesta Panel sunucuya yük bindirmeyen oldukça hafif bir paneldir. Bir Kontrol panelinden bekleyebileceğiniz özelliklere sahiptir. Oldukça kolay bir panel olmasından dolayı yeni başlayanlar için oldukça uygun bir maildir. Sunucuya yük bindirmemesinden dolayı toplu barındırmalarda diğer ücretsiz kontrol panellerine göre daha iyi bir performans sergiler.

 

Vesta Panel demo:

https://vestacp.com/demo/

Vesta Panel erişim portu:

https:// ip adresiniz:8083

 

En uygun yazılım lisansları için HostLAB’ı tercih edebilirsiniz.