Inode Limiti Nedir, Inode Sayısı Nasıl Düşürülür?
Ana Sayfa Blog Domain & Hosting Inode Limiti Nedir, Inode Sayısı Nasıl Düşürülür?
Inode Limiti Nedir, Inode Sayısı Nasıl Düşürülür?
Domain & Hosting | 23 Nisan 2021 | 4 dk. | 124 | 0

Kısaca dosya numarası veya index numarası olarak tanımlayabileceğimiz inode kelimesi index ve node kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Inode’lar barındırma alanınızda yer kaplayan veri tabanlarını, dosyaları, dizin veya klasörün ait olduğu kullanıcıları, kullanıcının bulunduğu dosyaları ve dosyalama sistemi nesnelerini depolayan bir kayıt sistemidir. Barındırma alanınızdan yer kaplayan her şeyin kendine özgü bir tam sayı olan Inode numarası vardır.

Inode Limiti

Sunucuda bulunan her bir dosyanın kendine özgü bir inode numarası vardır. Dosyanın büyüklüğüne bakılmaksızın her dosya için aynı durum geçerlidir. Örneğin az depolama alanı kullanan bir kullanıcı küçük ama çok fazla dosya barındırıyorsa mevcut tüm inode’ları kullanabilir. Bu durum tam tersi şekilde de gerçekleşebilir. Bu yüzden paylaşımlı hosting ve reseller gibi paylaşımlı hizmetlerde inode limiti olmadığı taktirde bir kullanıcı az miktarda inode kullanırken diğer bir kullanıcı aşırı inode kullanabilir. Bu durum diğer kullanıcıların mağdur olmasını neden olabileceği için yer sağlayıcı hizmeti veren firmalar adil bir paylaşım için kullanıcılara inode limiti tanımlarlar. Bu  limit dolduğu takdirde inode sayınızı düşürene kadar siteniz kapatılabilir.

Inode Sayısı Nasıl Düşürülür?

Peki barındırma alnımızdaki inode sayısını nasıl düşürebiliriz? İnode sayısını düşürmenin tek yolu dosya kullanımınızı düşürmektir ve bunun kullanılmayan dosyaları silmek, süresi dolan önbelleği düzenli aralıklarla temizlemek, e-postanızı kontrol etmek ve bulut depolama kullanmak şeklinde 4 yöntemi mevcuttur.

1.) Kullanılmayan Dosyaları Silmek

Sitenizdeki kullanılmayan dosyaları, temaları, eklentileri silmek inode sayısı düşürmek denilince akla gelen ilk işlemdir. Örneğin bir çok özelleştirme seçeneğine sahip gelişmiş bir wordpress temanız var. Bu özelleştirmeleri kullanmasanız dahi bu tema belki yüzlerce belki de binlerce dosyaya sahip ve bu dosyaların her biri için bir inode var. Bu kullanmadığınız dosyaları kaldırmanız inode sayınızı düşürmenize büyük yardımcı olacaktır.

2.) Süresi Dolan Önbelleği Düzenli Aralıklarla Temizlemek

Site hızınıza oldukça büyük etkisi olan önbelleğin inode sayınıza da oldukça büyük etkileri olabilir. Süresi dolan önbelleğinizi belirli aralıklarla temizlemek inode sayınızı düşürmek konusunda size yardımcı olabilir.

3.) E-postanızı Kontrol Etmek

Aktif  olarak kullandığınız e-posta hesabınızdaki gereksiz e-postaları silmenin size inode sayınızı düşürmek konusunda büyük yardımı olacaktır. Bu yöntem genellikle göz ardı edilebilir. Lakin toplu bir kampanya e-postası gönderdiğinizi ve binlerce kişiye ulaştığınızı düşünün. Bu durum aynı zamanda, gönderilen bu e-postaları silmemeniz durumunda kullandığınız inode sayısının gönderdiğiniz e posta sayısı kadar artması anlamına gelir.

4.) Bulut Depolama Kullanmak

Bulut depolama kullanmak da inode sayısını düşürmek için iyi bir yöntemdir. Diğer yöntemlerin hepsini gerçekleştirdiğiniz halde inode sayınız inode limitinin altına düşmediyse bulut depolama kullanarak inode sayınızı kontrol altında tutabilirsiniz.

Eğer tüm bunlara rağmen Inode sayınız düşmüyor ise kullandığınız sistem buna izin vermiyor demektir. Durum böyleyse sizin inode limiti bulundurmayan paylaşımsız hizmetleri tercih etmeniz gerekmektedir. Inode limiti olmayan bir barındırma çözümü arıyorsanız SSD VDS paketlerimiz ile bu konuda size yardımcı olabiliriz.