30 Dakikada İnternet Sitesi Nasıl Kurulur?
Ana Sayfa Blog Domain & Hosting 30 Dakikada İnternet Sitesi Nasıl Kurulur?
30 Dakikada İnternet Sitesi Nasıl Kurulur?

Şüphesizdir ki çağımızın en büyük gerekliliği internet. İnternet milyonlarca farklı web sitesinden oluşan ağa verilen isimdir aslında; kimileri ticaret siteleri, kimileri kişisel bloglar, sosyal medya siteleri, forumlar vb. peki siz bir web sitesi oluşturmanın ortalama 30 dakika süren kısa bir işlemden ibaret olduğunu biliyor muydunuz? Bu yazının tamamını okuduktan sonra hem temel konuda internet sitesi oluşturmak hakkında iyi derecede bilginiz olacak hemde HostLAB Blogta yayınlayacağımız bu serinin devamını (örn. e-ticaret sitesi kurmak, forum sitesi kurmak vb.) rahatlıkla anlayabileceksiniz. İsterseniz bu makale tamamlandıktan sonra kendi kişisel web sitenizi dakikalar içerisinde oluşturabilirsiniz.

Nelere İhtiyacımız Var?

Temelde bir internet sitesi oluşturabilmek için 3 şeye ihtiyacınız vardır, bunlar sırasıyla alan adı (domain), hosting (barındırma hizmeti) ve script (site üzerinde kullanacağınız sistem/yazılım) şeklindedir. Gelin şimdi bunların ne olduklarını daha detaylı inceleyelim.

Alan Adı (Domain) Nedir?

Domain kısaca bir web sitesinin ismidir. İnternetin ve web sitelerinin yeni oluştuğu dönemlerde girmek istediğiniz her internet sitesine IP adreslerini yazarak erişmeniz gerekiyordu. Örnek vermek gerekirse o dönemlerde hostlab.com.tr yerine barındığı IP numarasını (11.11.11.11 şeklinde) adres çubuğuna yazarak HostLAB’a girebilirdiniz. Sonrasında bunun hatırlaması zor, kafa karıştırıcı bir durum olduğu anlaşıldı ve alan adları ortaya çıktı. İlk akla gelenler .com, .com.tr, .net, .org gibi alan adı uzantıları olsada dünyada on binlerce alan adı uzantısı bulunmaktadır. İnsanlarınızın sitenizi kolayca ziyaret edebilmesi için tek açık adresiniz “alan adınız”dır ve bu sebeple kolay ve akılda kalıcı bir alan adı seçimi önemlidir.

Alan adı satın almak için barındırma firmalarını tercih edebilirsiniz. İlgili linkten alan adı uzantılarını ve fiyatlarını inceleyebilir size uygun olan herhangi bir alan adını birkaç tıkla satın alabilirsiniz:

https://www.hostlab.com/alan-adi-tescil

Hosting Nedir?

İnternet üzerindeki diğer kullanıcılara web sitesi yayınlayabilmeniz için web sitenizin dosyalarınızın bir alanda bulunması gerekir. Bu web sitesi dosyalarının bulunduğu alanın en basitine web hosting (barındırma) adı verilir. Alacağınız web hosting ile veri merkezi üzerinde bulunan sunuculardan bir alan kiralamış olursunuz. Bu şekilde web siteniz ziyaretçileriniz tarafından 7/24 erişilebilir olur. Kısaca özetlemek gerekirse alacağınız web hosting servisi, uzak sunucu üzerinde bulunan bir klasörden ibarettir ve sitenize giren her ziyaretçi bu sunucuya istek yaparak sizin web sitesi dosyalarınızı tarayıcısının önbelleğine indirir, bu şekilde de sitenizi görüntülemiş olur.

Hosting seçimi en önem vermeniz gereken konuların başında gelir, yüksek uptime değeri sağlayabilecek (aktiflik değeri), güvenilir firmalarla çalışmanız sizin için artı olacaktır. HostLAB tüm paylaşımlı hosting hizmetlerinde %99.9 uptime değeri sağlıyor.

Ayrıca hosting seçimi yaparken mutlaka alan, trafik, CPU ve RAM değerlerine dikkat etmelisiniz. Bu değerlerin çok düşük olması sonradan web sitenizin yavaşlamasına veya tamamen erişilemez olmasına sebep olabilir.

Script Nedir?

Alan adı ve Hosting hizmetlerini satın aldıktan sonra web siteniz yayın hayatına başlamaya hazır demektir. Geriye web sitenizi oluşturan asıl şeyi yani web sitenizini içeriğini hazırlamak kalır. Burada eğer kodlama bilginiz varsa sıfırdan kendi web sitenizi kodlayabilirsiniz, ancak yoksa dünya üzerindeki web sitelerinin %80’inden daha fazlasının yaptığı gibi hazır CMS (içerik yönetim) sistemlerini tercih edebilir ve bu sistemlerin kurulumunu dakikalar içerisinde yapabilirsiniz. Biz burada HostLAB olarak size çoğu web sitesini hazırlayabileceğiniz geniş özellikli bir içerik yönetim sistemi olan WordPress’i önereceğiz. WordPress ile basit bir blogtan tutun gelişmiş bir e-ticaret sitesine, kurumsal web sitesine kadar her türde siteyi hazırlayabilirsiniz.

Artık Yayına Hazırsınız!

Alan adımız ve hostingimizin hazır olmasının yanında artık kullanacağımız sistemi (WordPress)’de biliyoruz. Artık her biri en fazla 5 dakika sürecek 3 kısa adımda web sitemizi yayına alabiliriz.

1.) Yönlendirin

İlk olarak almış olduğumuz alan adı ve hosting hizmetini birbirine bağlamamız gerekli, bunun için NS (NameServer) yönlendirmesi yapmamız gerekli. Bu işlemi alan adını almış olduğunuz firmanızın panelinden yapabilirsiniz. Hosting’i almış olduğunuz firmanın size gönderdiği bilgi e-postasında vermiş oldunu NS adreslerine (örn. ns1.hostlab.net.tr, ns2.hostlab.net.tr) alan adınızı yönlendirin.

2.) Kurulumu Yapın

Eğer HostLAB veya destekleyen farklı bir sağlayıcı üzerinden bir hosting paketi alımı yaptıysanız cPanel’iniz üzerinden (satın alım sonrası tarafınıza gönderilen bilgi e-postasında cPanel giriş bilgileri yer almakta) tek tıkla WordPress kurulumu yapabilirsiniz. Bu işlem birkaç dakika sürecektir ve sonrasında WordPress kurulumunuz tamamlanacaktır.

Eğer hazır script kurulumu desteklemeyen bir Hosting kullanıyorsanız resmi WordPress sitesi üzerinden dosyaları indirip Hosting alanınıza göndererek kurulumu yapabilirsiniz.

3.) Web Siteniz Hazır

Kurulum tamamlandıktan sonra siteniz.com/wp-admin yolunu kullanarak admin panelinize giriş yapabilir ve içeriklerinizi yayınlamaya başlayabilirsiniz. Tebrikler, artık sizinde bir blog siteniz var!

Eğer yeni web sitenizin Google’da üst sıralarda yer almasını istiyorsanız bu yazımızı okuyarak sitenizi SEO konusunda geliştirebilirsiniz.